Op kamers: letten op de kosten

Als (beginnende) student heb je natuurlijk weinig geld. En als je op kamers gaat, heb je dat vanzelfsprekend wél nodig. Toen je nog bij je ouders woonde, betaalden zij alles voor je. Maar de meeste studenten moeten nu opeens zelf de huur en het eten betalen. Om te beginnen is het misschien handig om zo snel mogelijk wat studentenwerk naast je studie te doen. Kijk bijvoorbeeld eens hier. Horeca is natuurlijk prima en gezellig, maar misschien beter en leerzamer is een baan die (een beetje) aansluit bij je studie. Probeer dat dus bij voorkeur te regelen.

In grote steden liggen de huurprijzen voor kamers vrij hoog. Bij een kleine portemonnee, is het daarom misschien raadzaam om uit te wijken naar de randen van de stad. Het centrum van steden als Amsterdam en Utrecht is erg duur, je kunt er eenvoudig EUR 500 – 700 per maand voor een bezemkast betalen. Dit is niet echt haalbaar voor de meeste studenten, tenzij je je ouders bereid weet te vinden om wat mee te betalen. Overigens is het wel het leukste om een kamer te kiezen in een huis met huiskamer, als dat haalbaar is. Dat is wel zo gezellig!

Vervolgens is het van belang om gewoon goed te letten op de kosten. Neem zoveel mogelijk spullen van huis uit mee. Misschien kun je je bed, bureau of bankstel wel meenemen uit je ouderlijk huis. Mocht dat om welke redenen dan ook niet het geval zijn, let er dan goed op bij de aanschaf. Overweeg tweedehands (het oude vertrouwde marktplaats kan uitkomst bieden), of koop goedkoop nieuw (kijk bijvoorbeeld eens hier voor goedkope zitmeubelen). Probeer ook internet- en Tv-abonnementen af te sluiten samen met je huisgenoten, dit scheelt ook weer geld.

Last but not least, probeer niet al je geld in de horeca uit te geven. Een bekend probleem voor studenten, maar met een bierprijs van 2,5 euro gaat het snel!