kamerhuur berekenen

Als je op kamers gaat kun je zelf de kamerhuur berekenen. Er zijn namelijk diverse aspecten die meespelen om de kamerhuur te bepalen, denk eens aan de ligging en gas, water en licht.

De kamerhuur van een kamer kan op verschillende manieren worden berekend. De kale huur van een kamer wordt berekend aan de hand van de puntentelling. Deze puntentelling kan op twee manieren worden ingevuld. Er is een speciale puntentelling voor een woning en er is een puntentelling speciaal voor kamers. Als je op kamers wilt gaan in Amsterdam is het verstandig om de puntentelling voor kamerhuur er bij te nemen om te kijken of dat je niet teveel kamerhuur gaat betalen per maand.

Als je een eigen keuken hebt, een eigen toilet hebt en een eigen opgang hebt, dan gaat het over een zelfstandige woonruimte. Voor veel studenten is dit niet van toepassing. Zij delen de keuken of het toilet vaak met anderen en hebben een gezamenlijke opgang. Dit wordt dan ook wel de onzelfstandige woonruimte genoemd.

Aan de hand van een puntentelling kun je dus de kamerhuur gaan berekenen. Normaal gesproken is het zo dat wanneer je een kamer gaat huren de huur al vast staat. Wil je weten hoe dit bedrag tot stand is gekomen? Dan kun je dit altijd vragen aan de huurder, zij kunnen je dan de gegevens laten zien hoe het maandelijkse bedrag tot stand is gekomen. Het is ook mogelijk om zelf te kijken naar de prijs. Je kunt namelijk zelf kijken hoe dat de kamer is ingedeeld, op welke locatie de kamer zich bevindt en wat de kamer je zoal te bieden heeft. Vaak kun je zelf al een oordeel geven of dat de kamer de huurprijs waard is. Ben je van mening dat ze teveel vragen, dan kun je altijd naar de huurcommissie gaan en opheldering vragen. Het zou namelijk kunnen dat er oplichterij in het spel is en dan is het goed dat het nader wordt bekeken.

Op kamers gaan betekent dat je maandelijkse kosten gaat krijgen, je moet namelijk er kamerhuur betalen. Dit is in Amsterdam, maar ook in Groningen, Den Haag of in Utrecht. Er zijn ook kamers bij waarbij je drie maanden vooruit moet betalen, vaak is dit alleen de eerste keer. Men wil dan zekerheid hebben dat je hier in ieder geval drie maanden blijft huren, anders hebben zij het geld in ieder geval al binnen. Vaak geldt er ook een opzegtermijn, ook deze moet je goed in de gaten houden, lees het contract er eens op na.