huurtoeslag kamerhuur

Je kunt als je op kamers gaat in aanmerking komen voor huurtoeslag. Je krijgt dan een vast bedrag per maand wat je kunt gebruiken om je kamer te betalen. Maar dit gebeurt maar zelden.

Er zijn veel studenten op zoek naar een kamer. De vraag is op dit moment echter groter dan het aanbod. De huurprijzen blijven daarom stijgen, ook in de grote steden zoals Utrecht en Den Haag. Veel van deze prijsstijgingen gaan boven het wettelijk toegestane bedrag. Als je zelf het idee hebt dat je teveel aan kamerhuur moet betalen dan kun je het beste de Huurcommissie om advies vragen.

Als je op kamers gaat wonen is het niet mogelijk om in aanmerking te komen voor huurtoeslag, althans niet als je een onzelfstandige woonruimte hebt. Als je een bewoner wordt van een zelfstandige woonruimte dan kun je huurtoeslag ontvangen. Bij de zelfstandige woning gaat het over een woning met een eigen badkamer, een eigen ingang, een toilet en een keuken. Als je op kamers woont moet je dit vaak delen en heb je geen recht op huurtoeslag.

Er zijn echter een paar uitzonderingen waarbij huurtoeslag bij het op kamers wonen wel mogelijk is. Deze woonruimten moeten dan wel door de woningbouw zijn aangewezen, het gaat hierbij dan om onzelfstandige woonruimten. Een voorbeeld van een kamer waarbij je wel huurtoeslag krijgt is bij een kamer die onderdeel is van begeleid wonen. Je kunt het beste de huurder vragen of dat deze is aangesloten bij de woningbouw. Deze kunnen direct bekijken of dat je wel of niet in aanmerking komt voor huurtoeslag.

Kijk voordat je op kamers gaat wonen welke huurtoeslag er voor jouw kamer mogelijk is. Wordt het een zelfstandige of onzelfstandige ruimte? Als je kiest voor een zelfstandige ruimte dan is de kans groot dat je gebruik kunt maken van de huurtoeslag voor een kamer. Je kunt deze mogelijkheden altijd opvragen bij een woningbouwverening. Zij kunnen voor jou ook berekenen op hoeveel huurtoeslag je recht hebt.